Sedikit Nasihat Untuk Diri Ini Serta Pembaca Semua

Sedikit nasihat untuk diri ini serta pembaca semua sempena tahun baru 2017. Jika kita tidak mampu TAMBAH PENDAPATAN tahun baru ini, kita KURANGKAN PERBELANJAAN. Baru kita jadi jejaka tampan & jelitawan.



Batalkan langganan Astora anda, tengok extravaganza bukan boleh jadi kaya raya.

Guna lampu led, mahal mulanya saja. Bila bill elektrik datang kita mula rasa lega.

Kurang guna hp, banyakkan berbicara dan kuat kerja. Jangan mengumpat, banyak dosa.

Berhenti beli majalah, akhbar dan mastika. Bacaan online sahaja pun dah pening kepala.

Hentikan keahlian gym atau golf anda, padang taman masih hijau dan percuma. Gegadis juga ramai selalu disana.

Bandingkan harga sebelum beli & belah terus, kita tak rugi sebenarnya.

Guna email ianya percuma, tak perlu surat, kertas, meja dan mata pena.

Beli barang dapur dalam jumlah banyak di Mydin, ianya lebih sempurna dan bergaya.

Kurangkan wang dalam dompet bila jalan jalan. Semakin banyak wang yang ada, semakin lawa semua benda yang kita jumpa. Semakin mengada ngada nak beli semua.

Banyakkan duduk dirumah dari di pasaraya, semua benda cantik ada disana termasuk promoter jelita yang sudah berusia.

Perpustakaan itu percuma, jangan asyik nak beli Majalah Magga, URTV, Wanita, Nona dan Impiana.

Jangan ke restoran sebaliknya ke gerai saja, ia bukan dosa. Api yang dia guna sama sahaja warnanya.

Pergi kedai seminggu sekali, bukan setiap hari, beli dan buat simpanan sendiri. Beli sikit sikit jadikan kita rugi.

Patuhi peruntukan belanja anda, tak guna ada i-phone segala jika setiap belanja tidak dicatat dalamnya.

Beli pakaian hujung musim, habiskan stok yang sediada. Kalau dah kacak macam Bangla, pakai apa pun tetap bergaya.

Barang terpakai bukan dosa, bundle pun ada yang baru juga. jangan pandang sebelah mata. Kalau dah cinta, pakai apa tetap sayang punya.

Sewa bilik jika kita masih bujang, jangan melaram dari bilik depan hingga belakang. Kita sedang membazir ruang.

Jangan beli kereta jika masih bujang, hantu jembalang tak akan tumpang. Kalau dah sayang Honda 2 roda pun tak mengapa.

Berhenti kesalun dan spa rawatan, potong timun letak dimata. Lepas guna, jadikan ulam. Padan muka sapa yang makan.

Teliti kembali takaful anda, jangan sampai lebih belanja. Jika dah lebih, berhenti saja. Jangan ikut jiran tetangga.

Bawa bekal tak mengapa, kita bukan sekolah tadika. Orang tahu kita berjimat, bukan mintak duit mereka.

Air kosong tetap sihat dan beri tenaga. Minum saja jangan mengada ngada. Air hipsters mahal gila!

Jangan merokok dan isap vape merata rata, nanti orang ingat muka kita macam ekzos kereta.

Naiklah kenderaan awam, banyak awek ada didalam. Mula mula memang segan, lama lama hati tertawan.

Kawasan perumahan yang murah itu masih banyak. Beli kos rendah dan sederhana, dah stabil baru beli yang ada kolam dan laman.

Tukar pada jenama lebih murah, jenama Mydin dan Tesco tidak bersalah.

Hanya ada satu kad kredit dengan had terendah saja, jika banyak kita cenderong belanja bella amora. Sedangkan rumah belum ada.

Mintak diskaun sebelum bayar, tak salah kita mencuba. Untung untung dapat makanan percuma.

Beli bila ada diskaun sahaja, jubah mahal lupakan segera. Pakai saja jubah lama, jika beriman tetap ke syurga.

Tukar kenderaan kepada viva atau axia. Minyak tangkinya jimat gila!, Isi sekali tak habis lagi.

Melawat tempat yang percuma. Zoo Negara mahal giler sejak mereka bela Panda. Muzium Negara lebih terjaga. Nak percuma Tugu Negara ada.

Beli untuk kita guna, bukan untuk kelihatan bergaya. gegadis tak suka lelaki bergaya tetapi sebenarnya papa kedana.

Henti beli dan belah ikut suka, selalunya menyesal bila sampai dirumah kita. Semuanya stategik promoter saja.

Jangan tukar kereta baru, kereta lama banyak jasanya. Isteri pertama senantiasa bermakna, susah senang kita bersama.

Jangan pasang impian kawin lagi, harga pelamin dah cukup tinggi. Itu belum termasuk GST.

Tidak semua orang bijak tambah wang, jika kita belum mampu mulakan dengan berjimat dahulu.

Kredit :
Azizul Azli Ahmad
Abah Aqilah Ensem

35 comments:

  1. Bagi Mrs. A betul sangat tu nak tambah pendapatan tak mampu, ingat nak kurangkan perbelanjaan ajelah.

    ReplyDelete
  2. haha..dlm kelakar, ada kebenarannya..baru je cdg nak tukar kereta, kereta lama asik rosak sana-sini..tambah kos..

    ReplyDelete
  3. Tips yang sangat berguna di awal tahun ni! hihihi. Kita tak mampu gigit jari terus jadi kaya :P

    ReplyDelete
  4. perhhh terbaik.. sentap.. nice sharing reen..

    ReplyDelete
  5. Terrrrrbaikkk reen, pandai2 lah kita pilih utk teruskan hidup spjg 2017 ni👡👚👛👍👍👍👍

    ReplyDelete
  6. Peringatan yg mencuit hati, dalam bersenda terselit seribu nasihat...

    Nice tips..☺☺

    ReplyDelete
  7. Tips ni kena copy and paste.
    Kemana pergi kena bawa,
    Kalau tak nanti lupa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tu reen share dalam blog.. Senang untuk buat rujukan.. Kalau share kat fb, banyak pula nak kena scroll untuk cari..

      Kalau kat blog, hanya tulis kat kotak carian dan cari.. Pastu taraaa

      Delete
  8. betul tu...jangan komplen macam2 kalau selalu sgt tidak cukup duit...sebenarnya elok dok rumah jerk..boleh jerk layan movie online...masak sendiri ler kalau nak makan sedap2...resepi hujung jari jerk kan...air hipster pun boleh buat sendiri...

    ReplyDelete
  9. Sangat benar semua tips ni reen. bab jangan kahwin lagi tu best. Hahaha.
    Thanks reen sharing the good tips :)

    Happy new year!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab jangan kahwin lagi tu best. Hahaha.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  10. nice sharing, menusuk ke kalbu betul XD

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Kena pandai2 adjust cara berbelanja 😊

    ReplyDelete
  13. as salam reen,lama tak singgah reen punya blog,tak tau napa tak keluar dari readlist irda,dah tekan follow pun,rindu punya pasal,godek reenri kat google,hehe waahhh banyaknya tips,tapi dalam lucu ada nasihat tips ni,alhamdulilah irda dari dulu memang suka berjimat cermta,memang dari kecik kedekut sikit..hahah bab nak membeli belah je lah,baba lain ok lagi.thank you reen for this tips..

    ReplyDelete
  14. dah lama tak beli surat khabar n majalah ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  15. pergh !! terbaik reen.. hee~ terasa kakak tau sebab blom redha lagik nak terminate asterok ni..

    ReplyDelete
  16. Banyaknya Reen, tergelak akak tiba 'jangan pasang impian kawin lagi' tu.

    ReplyDelete
  17. terbaik lah tips2 ni semua...
    mmg rasa nak terminate je astro tu...

    ReplyDelete
  18. Betul sangat dah nasihat tu Reen... tapi tulah kekadang nafsu tu mengatasi segalanya hoho.... Rambang mata jadiknya. Tak dapat jimat semua, jimat 10 jadiklah kan Reeen

    ReplyDelete
  19. tq kak reen! sangat berguna untuk smua pembaca blog akak. termasuk lah adik sndri. :)

    ReplyDelete
  20. pendek kata ni semua cabaran zaman sekarang... tepuk dada tanya iman...

    ReplyDelete
  21. reen, nice tips nie.

    I like this one in your blog , " tidak mampu TAMBAH PENDAPATAN tahun baru ini, kita KURANGKAN PERBELANJAAN ". reminder for me . Thanks Reen !!! =)

    ReplyDelete
  22. hehehe..saya suka status dari tuan azizi.. memang berguna lah sebab ya la sekarang zaman susah,memang pakai banyak duit... saya nak add kak Reen boleh tak?

    ReplyDelete
  23. Ade yg terasa :) muahahahhaha ! Tp betul la. Hidup bia brsederhana. Jgn nk brgya sgt. Tgk org nk ikut sgala, pdhal kita tak punya ape ;)

    ReplyDelete