Adakah Penting Panggilan Manja Untuk Suami Dan Isteri?

Assalamua'laikum.. Hi..!

Reen terfikir tentang topik adakah penting panggilan manja untuk suami dan isteri? Reen nak tanya dan minta pendapat korang, adakah ianya penting?



Pada pendapat Reen.. Ianya penting untuk mengeratkan lagi hubungan antara suami dan isteri. Untuk memupukkan lagi perasaan kasih, sayang, cinta dan hormat antara suami isteri.


Tetapi, ada juga pasangan yang tak berminat untuk menggunakan panggilan manja ini. Mungkin sebab tak kena pada jiwa dan cara mereka, atau rasa macam terlalu jiwang dan sebagainya.

Pada pendapat korang pula?


74 comments:

  1. depend on pasangan tu kot. tapi kalau ada panggilan manja mgkn lebih cute kot sopan n respect each other.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi setuju dengan depends pada pasangan.

      Delete
  2. Penting ke panggilan manja untuk suami isteri. Kalau pasangan dah kerepot perlu ke diteruskan dengan panggilan manja. Perkataan "sayang" tu panggilan manja ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panggilan sayang tu kira manja juga.. Pada Reen. Panggilan biasa selalunya macam awak, saya, u, i, kau, aku.

      Walaupun dah kerepot, rasanya perlu juga. Sweet tau! Tapi depends pada pendapat sesetengah individu juga.

      Kalau tengok tua kerepot masih jalan berpegang tangan antara suami dan isteri pun dah sweet sgt.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Reen,
      Jngan ambik hati. I know u can take jokes.

      Delete
    4. Yes i can. Tapi.. Orang yang baca selain dari Adam dan Reen, mereka mungkin akan fikir positive atau negative.

      Reen cakap untuk suami isteri.. Bukan untuk kawan la Adam. Kui kui kui

      Nanti share cerita sepanjang berada di Japan.. Dengan baby girl. :D

      Delete
    5. Cerita semasa saya di jepun? See how lah but i hv writte on my last entry this statement:

      Dear readers, this journey will not turn me into a story teller. (Dicatat pada Disember 5, 2016)

      Maybe u didnt singgah kat my last entry.

      Sebab dah too many yg tulis kesah travelling. Maybe kalau i tulis not as others. Others tulis secara menyeluruh. I nak cuba tulis yg spespik. Tumpu item by itemsebab i will be there for 18 days.

      Saya pun tak tau macam mna nak tulis sebab saya bukan penulis.

      Delete
    6. Yup.. Reen tak singgah lagi. Baru hari ni Reen akan singgah blog bloggers.. Sementara menunggu no giliran dipanggil untuk berjumpa doctor.

      Kejap lagi Reen akan singgah blog Adam..

      Delete
    7. Jumpa doktr?
      Sakit ke? Aduh, take care u.

      Delete
    8. Alhamdulillah.. Keputusan makin sihat. In sya Allah..

      Delete
  3. dah tua2 la perlu pggil syg, dgr mcm meluat 'dah tua bangka nak bersyg-syg'
    lagi tua lg mengada syg dia, dh hidup bertahun2 dah menyelam kasih bertahun2, kdg2 tak perlu pggil syg depan org, antara kita tahu sudah..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa tak perlu panggil sayang walau pun dah tua bangka. Kalaau begitu sayang tu tak iklas. Why not call sayang until the death bed. The only thing is that we must know howv to reignite the passion, sparks, and keep it hot with our spouses when life wears us out.

      Well sayang, that's how i think about calling sayang. What say you sayang?

      Delete
    2. Hahahahaa Ok. Reen setuju dengan Zie juga.

      Adam.. Zie kan cakap walaupun dah tua pun lagi perlu mengunakan panggilan manja.

      Adam.. What if the passion, sparks and hot tak dapat dirasa oleh pasangan? Does that mean there's no love left between spouse? Does that mean tiada lg kemanisan dalam rumahtangga?

      Delete
    3. Aduhhh... susahnya nak jawab. Beginilah reen, sayang ni sebenarnya from the heart. Nobody knows. Yg tau hanya pasangan masing2. Instinct tu penting. Mungkin dia sayang tapi penyampaiannya tak seperti yg diharapkan. Begitu jugak sebaliknya.

      Kalau nak ceria benda ni terlalu panjang. Lagi pun bimbang silap.

      Zie,
      Maaf kalau saya salah jawab. Masa menjawab zie punya komen tadi minda saya melayang ke malaysia.

      Delete
    4. Adam rindu Malaysia ya... Hihihi

      Yup. I do agree part yang syg.. Tapi penyampaian tdk seperti yang diharapkan. :D

      Delete
    5. I told u earlier that bahagian komen mengomen ni saya tak tulis pendek. Ok, Yg ni bukan komen. Saya Nak tanya readers punya pendapat including u Reen:

      A man loves his wife and the wife loves the hubby deeply. Cinta yg tak ada bandingan. On one fine day both disagree with each other. Then renggang. My question is:

      How do you explain the love? What happened to that love? What happened to it and that is what I'd like to know. I wish someone reading this could tell me.

      I tak tau nak jawab because i am not an expert on relationship.

      Delete
    6. Reen faham soalan Adam ni.. But.. Agak susah nak explain. But i'll try my best to explain..

      Bila dah renggang.. Jangan lama2, sebab bila terlalu lama.. Perasaan sayang dan cinta akan makin pudar. Dan risau nanti akan terbang entah ke mana..

      Bila renggang terlalu lama, maybe one of the reason because of ego.. One of them kena mengalah. Tapi.. What if when one of them dah mengalah, but the other one still nak ego?

      And the worst part is, bila one of them hanya berdiam diri. Pendam dalam hati.. Dan kemudian lama2 bila dah terlalu banyak pendam, apa yang akan terjadi?

      Eh. Reen pula yang tanya balik. Hahahhaa

      Ianya lebih mudah bila bergaduh sesama pasangan, jangan lama2.. Jangan pisah katil.. Nanti melarat. Elok2 ada perasaan sayang dan cinta yang mendalam, lama2 perasaan tersebut akan makin berkurang. And, dont give up.

      Delete
    7. Nice reply.

      Tujuan blogging ni untuk sellling ideas. When we write we sell ideas. Comments pun selling ideas. I setuju cara ni we are not answering by saying one or two words.

      If we cant xplain, nobody understands and ideas are not sold.

      Ada orang takut terjadi misunderstanding sebab they look for followers. For me idea is idea and kawan is kawan. Followers are followers.

      Delete
    8. Yup.. Agree. Share ideas dan juga ilmu :D

      Delete

    9. I setuju pasal sharing ideas yg reen kata. And ilmu?Bloggers bukan saja giving hujah tapi bloggers juga berkomunikasi. Well, u may see how our bloggers berkomunikasi. Arn't they?

      Biasanya saya bila berkomunikasi dgn new bloggers, First i learn the meaning of what they say, then i speak. Then Its good to rub our heads and polish our brains against each other.

      Pluto kata, Wise men talk because they have something to say; fools talk because they want speak. Lebih kurang gitulah. Ayat dia yg sebenar saya lupa.

      Oklah, dah panjang ni. Continue later. Give a chnce to others to speak too.

      U read what the monkey said. Monkey oun pandai dari kita.

      Delete
    10. Yes.. I can see how mereka communicate with each other. Some hanya untuk meningalkan jejak, some sebab ada ideas dan banyak lagi sebab yang lain.

      Tentang apa yang Pluto kata, noted. That's why some people cakap.. Kalau tak ada perkara yang berfaedah untuk berkata, lebih baik shhhhh :D

      Delete
  4. lela rse perlu. atas dasar syg dan hormat. ada ja atuk nenek yg masih kekal panggil sayang abg dekat pasangan. nampak la kasih syg tak pernah pudar kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul dik.. Tapi.. Setiap orang mempunyai pendapat yang berbeza. Ada yang mengatakan tidak penting, as long perasaan syg dan cinta ada.

      Delete
    2. Lela,
      Atuk ygp panggil bini dia sayang sebenarnya dia lupa nama bini dia.

      Delete
  5. Pada kakak yg dah tua ni Reen terpulang pada pasangan
    Kalau dah dari mula kawin memang panggil sayang, dear, I & U mestilah susah nak ubah walau dah tua.
    Makin tua makin sayang tau dik... hihi... kakak ni dah 21 tahun jadi isteri org (tutup muka malu hihi..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi alhamdulillah.. Lama tu kak. Setuju.. Terpulang pada pasangan :D

      Delete
  6. Xde pasangan lagi. Tapi bagi cik renex perlu rasanya panggilan manja tu. Tapi ada sesetengah orang tu, panggilan manja tu hanya bila mereka berdua. Tapi bila hadapan kawan, saudara mara panggilan bertukar ke lain. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi betul.. Ada juga yang macam tu. :p

      Delete
  7. Penting kot, tapi takla yg over sangat, nnt dah tua segan plak nak panggil ye tak?
    Akk dah 20 tahun kawen dari awal smp sekarang masih kekal dgn panggilan manja yg dr awal kitorang kawen dulu🙈

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahhahaa sweetnya kak. Panggilan manja apa agaknya akak dengan suami. 😳

      Delete
    2. Hihi, seganlah nak share kat sini.

      Delete
  8. Pendapat Mrs. A terserah pada pasangan itu sendiri tak perlu ikut-ikut orang atau nak lumba-lumba dengan orang lain.

    ReplyDelete
  9. Sy tak guna nama panggilan manja lagi sebab belum berkahwin dan kami pun mcm kawan-kawan je cuma special sikit la hahaha. Nanti kahwin akan dipertimbangkan kot sebab dh upgrade status jadi teman sampai syurga kan,hahaha :P

    ReplyDelete
  10. Kalau Unni setuju dgn reen.. Perlu dalam mengeratkan hubungan pasangan suami isteri.. Rasulullah pun pgl istei di Aisyah dengan paglna manja iaitu Humairah:) so pgln manja dalam suami istri bkn saja perlu tp Sunnah Nabi :) wallahialam.. hahahahaha, unni bg pndapat megalahkn org da kawin!! hihihi

    ReplyDelete
  11. Panggilan manja tu penting. Tapi takyahla mention depan orang lain sambil lenggok2 manja. No PDA please..

    ReplyDelete
  12. Bagi siqah tak kisah pun nanye panggilan manja nie. Asalkan setiap pasangan tahu akan kehendak dan kesukaan masing2. Yang penting bermanja tu biarlah di rumah saja. bukan depan orang. kiki :D Dan biarlah bermanja sehingga ke akhir hayat :)

    ReplyDelete
  13. em.. perlu kot.. hahaha~ setahun pertama kakak kawen, masih panggil suami dengan nama jek.. tahun kedua baru berani nak manja2.. sebab kami bercinta lepas nikah.. kekok sket la nak menggedik tetiba.. sekarang nih, beliau panggil kakak - SAYANG.. kakak pun panggil beliau - SAYANG.. haa.. bersayang sayang gittew--

    ReplyDelete


  14. Cerita terkeluar tajuk.

    1. Kenapa orang kita suka tulis perkara yg orang lain dah tau? Contoh: Gegar Vaganzar. Semua orang dah tau tapi masih ada orang yg menulisnya.

    2. Kenapa orang yg menulis tu tidak nak buat ulasan tentang rancangan tu. Banyak sudut boleh diulas. Bersudut-sudut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebabnya mudah je Adam..

      Sebab itu sahaja idea yang mereka ada.. Dan sekurangnya bila mereka up entry seperti itu, entry didalam blog akan kelihatan banyak.

      Contoh mcm blog Adam.. Reen tengok entry yang Adam update bukanlah setiap hari.. Tetapi sekali dah update, entry Adam bukan lah entry yang sebarangan.

      Maksud Reen.. Ada ilmu bermanfaat di setiap entry yang Adam publish. Ada maksud tersurat dan tersirat disitu.

      Ada separuh blog.. Mereka tidak mementingkan kualiti entry, tetapi mereka lebih mementingkan berapa banyak entry yang mereka boleh update setiap hari.

      Adam perasan tentang hari tanpa perkataan yang selalu di publish pada hari Rabu? Mereka hanya publish entry bergambar sahaja.

      Ini juga salah satu teknik untuk mereka menampakkan yang blog mereka active berblogging.

      Terpulang pada pembaca juga sebenarnya, sama ada berminat untuk tengok.. Atau tidak.

      Delete
  15. setuju dgn Reen..panggilan utk memupuk kasih sayang & hormat, special utk 'belahan jiwa'..

    ReplyDelete
  16. Short comments,, penting untuk status suami isteri sahaja,, lain daripada hubungan tu baik tak payah... kalau ada bela haiwan panggil sayang pun x pe.. kat rumah wani ni ada bela ayam betina sekor tu wani panggil dia darling haaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa wani panggil ayam darling? Terbaik. Kucing Reen, Reen panggil sayang. Hihi

      Delete
  17. alamak adik tak kawen lg. hihi. tp nak bg pendapat jgk! bg adik mmg sngt penting panggilan manja tu. salah satu sebabnya ia akan mengeratkan lg hubungan. contoh la kan. kalau satu pasangan tu gaduh. then suami dia panggil dgn panggilan manja. syg ke baby ke.. mungkin akan lembutkan hati yg tngh marah.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Busyra,

      Se seorang yg perlu kita miliki bukan yg kerap berkata sayang tetapi dia yg membangunkan hubungan hingga sama sana kekal ke Jannah.

      Sayang is a matter of word

      Delete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Baru selesaiulas semua komen bloggers, samada di entry, email and watsat. Reen punya saya tak jawab. Sebab ............

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tak jumpa komen terkini.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada.. Tu tu yang kat atas tentang pertanyaan Adam berkenaan cerita terkeluar tajuk.. 😀 Adam tak balas lg.. Selalunya balas.. (berfikir sambil gosok dagu)

      Delete

    2. بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

      Senyap tu bermakna untuk memahami tulisan bukan senyap tanda tak nak respons. Memahami untuk tujuan membalas. Tapi adakalanya senyap tu merupakan satu reply yg matang, senyap is another true wisdom in replying.

      (But i'll surely reply yours because your reply selalunya and always attracts sincere conversation).


      Delete
    3. U perhatikan ramai yg senyap dlm ni that's another true wisdom in replying.

      Delete
  21. Bagi akak ... terpulanglah pada pasangan itu sendiri.

    ReplyDelete
  22. ada panggilan maja tapi panggil di rumah jer. dpn org panggil biasa2.seganla nk manja2 depan org

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. Segan dan respect orang lain juga :D

      Delete
  23. depends pada pasangan tu sbenarnya. kadang2 'awak-saya' pun sudah terasa panggilan manja antara suami isteri. hehehe tapi bagi aina penting la

    ReplyDelete
  24. Betul tue Reen penting jugak ada panggilan khas antara suami dan isteri utk eratkan lagi perhubungan ... Tapi kan tapi kan , nadia dgn suami tak ada pggilan khas . Kitaorang panggil nama je hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadia dengan suami, dua2 tak kisah tak ada panggilan manja.. Kan kan.. :p

      Delete
  25. ni sekadar pendapat sy je laa yek. psl pggln nama ni rs nyer harus dimulakan sejak awal perkenalan lg. mgkn bla dah diijabkabulkan, pggln tersebut bolehlah ditukarkan kpd yg lbh sng / sedap di dgr. mgkn agak janggal pd permulaannya tp... macam kasih syg jg... ia harus dibentuk, dipuupuk... kalu rs sukar, elok tanya pasangan... apa pggln yg suka dia dgr. kalu suka pggl nama je, pggl je laa nama dia. tp sesekali selitkanlah jg pggln spt sayang, darling etc. pasti si dia senyum or sng hati dgn pggln begitu dan x mustahil, one day dia minta utk dipggl dgn pggln tersebut... apa2 pun tepuk dada tanya iman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya setuju.. :) kadang tu selit panggilan sweet..

      Delete
  26. Tak delah penting sangat pun Reen panggilan manja tu tp kalau ada, best jugak. Mcm romantik gitu...
    Nabi Muhammad pun panggil isteri baginda dengan panggilan manja, so kalau kita tiru dah kira sunnah tu Reen. Dapat pahala lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. Setuju cakap akak. Cuma tak semua orang suka ikut sunnah Rasulullah. Rasa macam sayang pula bila tak ikut.

      Tentu ada sebab kenapa Rasulullah menggunakan panggilan manja untuk isterinya..

      Delete