Cara Tukar Dari Masa Ke Tarikh Untuk Blogspot

Assalamua'laikum.. Hi!

Masih banyak blogger yang Reen jumpa menggunakan template percuma seperti Reen yang masih belum menukar masa di dalam template mereka. Biasanya masa tersebut akan kelihatan di bawah tajuk entry.

Cara Tukar Dari Masa Ke Tarikh Untuk Blogspot

Penting ke untuk tukar masa ke tarikh? Yup! Penting.. sebab mudah untuk pelawat korang tengok tarikh entry di publishkan. Cuba kalau hanya masa sahaja yang dipaparkan, macam mana korang nak tahu samaada entry tersebut adalah entry terbaru atau lama? Maksud Reen.. Entry tersebut publish minggu ni atau tahun lepas?

Cara Tukar Dari Masa Ke Tarikh Untuk Blogspot

Lihat contoh gambar diatas. Nampak macam pelik. Dan.. tak professional. Jadi.. Hari ni Reen nak kongsi tips cara tukar dari masa ke tarikh. Bagaimana caranya? Mudah saja. Ikuti langkah dibawah.

Langkah Pertama;
Klik Settings Language and formatting settings → lihat bahagian Formatting, korang akan jumpa Timestamp Format kemudian tukarkan kepada tarikh atau boleh juga pilih tarikh dan masa untuk appear dalam blog korang.

Selesai pilih, klik save settings dan siap. Senangkan? Lepas tu boleh view blog korang, double check samaada berjaya tukar atau tidak. Semoga tips ini memberi manfaat untuk bloggers! :)

28 comments:

  1. Banyak membantu reen dalalm tuorial blogs :)))).. tahniah blog reen dah dimasukkan dalam bloglist

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Wani.. Reen dah terjah blog Wani. Hihi

      Delete
  2. Reen juga tbaik.. btw da tukar kot hari tu lagi..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih unni.. Lebih better letak tarikh dari masa kan?

      Delete
  3. bgus ni reen,dah lama zie cari smpi zie tukar template stress punya psal nk tukar date xjumpa *gerrrs

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa sama! Lepas Reen baca instructions yang ada dalam zip file waktu download.. Oh. Baru tau!

      Delete
  4. wah tebaik...tenkiu for sharin this reen..

    ReplyDelete
  5. hihihi jawapan utk reen dari blog http://adna2029.blogspot.my/ kenapa tarikh dah ke penghujung..tu tandanya tarikh akhir GA tu..ana buat sticky entry..bagi yg biasa join GA diorang faham la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh.. Tarikh utk GA. Hihihi baru tau. Noted ;p

      Delete
  6. setuju ngan kak reen, kekadang masuk blog orang mesti mai tgk latest entry tarikh apa, kalau aktif baru semangat nak follow, hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. Kalau letak masa sahaja, akak jadi blur sekejap. :p

      Delete
  7. reen !!! nih yang akak sayang kat awak nih tau.. hee~ thanx !!! thanx !! sangat2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru perasan akak punya template hanya paparkan masa.. Hihihi

      Delete
  8. Terbaik...mmg tengah mencari cara nk ubah setting ni...bila baca entry mesti tengok tarikh posting hehe..thanks Reen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.. Hihi nak tau samaada latest post atau tidak. ;D

      Delete
  9. Rasanya dah betul kot tarikh dan masa blig hakak. Sebab tu semua pun buat masa mula mula buat blog dulu. Sampai la ni tak pernah usik dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setting akk dah cantik.. Setting masa ni selalunya terjadi pada free template yang kami download dan kemudian apply di blog kami..

      Delete
  10. Oooo begitu.. senang je rupanya tu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak tentu tahu.. Awk lg pro dari sy :p

      Delete
  11. kalu x guna code HTML mmg sng nk buat ni ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul anies.. Kalau guna code, ya Allah.. Boleh mengerbang rambut cari codenya.

      Delete
  12. Banyak info blog reen skrg ni.. terbaik la reen.. Mengkaji bab blog.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog Kak Lea lagi banyak info.. Sehari Reen tengok lebih dari 2 3 entry.. ;p

      Delete