Vivo V3Max Review

Vivo V3Max review! Seriously, hp Vivo V3Max best! Pada mulanya, niat dihati nak beli Samsung Note 5. Reen pun cari satu kedai ke satu kedai yang boleh menawarkan harga murah, berbaloi dan tentunya original.

At the end, Reen suka satu kedai yang berada di Aeon Big Ampang. Bila Reen tanya tentang Samsung Note 5, mereka beri cadangan tentang Vivo V3Max. Function yang memang Reen nak kat Samsung Note 5 ada juga dalam Vivo V3Max.

Vivo V3Max Review

Seperti fingerprints, smart shortcuts dan banyak lagi! Reen akan terangkan lebih lanjut sebentar lagi. Yes! Function Samsung Note 5 lebih banyak sebenarnya, cuma bila Reen fikir banyak kali, confirm tak akan guna kesemua function kan. 

Jadi, Reen pun decide untuk memiliki Vivo V3Max. Lagipun harga Vivo V3Max lebih murah berbanding Samsung Note 5. Kenapa Reen pilih Vivo V3Max? Kerana specs yang awesome! Jom lihat list pendek tentang specs V3Max.

  • Qualcomm Snapdragon 652 octa-core processor.
  • 4GB of RAM.
  • 5.5-inch full HD display.
  • 32GB of internal storage.
  • 13-megapixel rear camera, PDAF, LED flash.
  • 8-megapixel front facing camera.
  • Dual SIM.
  • WiFi, Bluetooth, GPS, A-GPS, 
  • Fingerprint scanner.
  • Fast charging.
  • Android 5.1, Funtouch OS.
  • 3000mAh battery.

Fingerprint
Hp Vivo antara paling laju untuk scan fingerprint. Reen bandingkan scan fingerprint dengan V3Max dan Iphone 6 adik Reen, V3Max lebih laju. 

Fast Charging
Vivo V3Max mempunyai dual-engine quick charge dimana bateri hp lebih cepat full.

Smart Wake
Ini antara function yang Reen suka. Smart Wake ni lebih kurang macam shortcuts waktu hp tengah lock/blank. Tak perlu nak unlock hp, lepas tu kena tekan dan pilih apps yang kita nak. Ada 9 list smart wake, Reen akan terangkan 5 list yang Reen guna.

  • Slide downward to take a photo - Reen hanya perlu slide jari ke bawah kat screen hp dan automatic keluar apps untuk snap gambar.
  • Draw c to make dialer - Hanya perlu draw bentuk c pada screen dan automatic keluar apps untuk call.
  • Draw m to play music - Hanya perlu draw bentuk m untuk automatic play music.
  • Slide to change music - Nak next atau previous music? Hanya perlu slide jari ke kiri atau kanan kat screen.
  • Draw f to launch Facebook - Hanya draw f dan taraaaaaa! Apps Facebook akan auto open.

S-capture
Mempunyai 4 jenis function iaitu;

  • Screen recording.
  • Long screenshot - Ni yang Reen paling suka sebab boleh screenshoot panjang lebar tapi hanya akan ada dalam 1 gambar sahaja.
  • Funny screenshot.
  • Rectangular.

Vivo V3Max Review

Gambar
Kualiti gambar pun cantik! Terang! Jelas. Cuma untuk waktu malam, Reen masih belum try snap lagi. Contoh gambar yang Reen ambil. 

Vivo V3Max Review

Vivo V3Max Review

Mempunyai 8 jenis style untuk snap gambar iaitu;

  • HDR.
  • Panorama.
  • Night.
  • Ultra HD.
  • PPT.
  • Motion track.
  • Professional photo
  • Slow
  • Fast

Untuk tangkap gambar, anda boleh tekan screen, sebut "cheese", tunjuk tangan macam style hi, tekan bahagian fingerprint.

Gambar selfie pun cantik! Ini kena tunggu mood berselfie baru Reen snap. Kalau tak ada mood selfie, serius nampak buruk. ;p

Video
Kualiti video boleh pilih 3 jenis iaitu;

  • 1080P (FHD)
  • 720P (HD)
  • 480P (SD)


Sampai sini saja review dari Reen. Ada lagi function menarik sebenarnya, cuma Reen jarang guna. Memang berbaloi beli hp ni. Design phone pun cantik. Reen pilih warna gold. 

Nak tau tak, ada masa bila tengok nampak macam kaler silver, ada masa nampak macam pink pun ada. Main-main tau kaler metallic body V3Max ni.

Lagi satu yang Reen suka tentang Vivo, internal apps tak banyak macam Samsung.. Lenovo. Internal apps maksud Reen apps yang memang dah install dan tak boleh delete. :)

17 comments:

  1. oooo boleh tahan juga gambar dia amik tu yer.. nice...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi kan. Cantik juga untuk kamera hp. ;p

      Delete
  2. banyaknya kelebihan vivo ni. takpelah ada samsung galaxy j1 pun cukuplah... :)


    http://hello-vitamin.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi yang penting ada juga hp kan. Senang untuk berkomunikasi..

      Delete
  3. bagusnya, tapi saiz 5.5inci tak sesuai tuk tangan saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh pilih model yang lain.. Pun cantik juga. ;p

      Delete
  4. Wah menarik juga phone vivo ni, skrg dah femes dah vivo, oppo, huawei,xiomi, semua canggih and best dapat dengan harga yg affordable.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam oppo popular sebab commission yang pihak oppa bagi lebih tinggi dari keluaran hp yang lain.. Patut la masa survey, banyak yang suggest oppo.

      Dari segi kualiti tak pasti ok ke x..

      Delete
  5. brand terbaru ya sis..baru tahu.. kita melekat dgn samsung atau nokia..tapi tak kisah brand apa asal ada la telefon utk fungsi asas. sekarang tunggu ada duit nak beli baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi sama baru juga tahu sebenarnya. Yup.. Yang penting berfungsi dengan jayanya ;p

      Delete
  6. Wah! harga berapa RM tu sampai tak 16++??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ni murah je kak.. RM1100 something gitu. Haaa. Murahkan

      Delete
  7. waaahh..nice la! mampu tgk je nie.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe.. Nanti akan ada juga rezeki. Waktu tu mana tau lagi gah dari hp ni.. ;p

      Delete
  8. Tergoda dgn vivo v3max juga nie :)

    ReplyDelete