Gambar Favicon Percuma!

Tentu ramai lagi yang masih belum mempunyai favicon tersendiri. Kan? Buat yang dah ada, tahniah! Penting ke favicon ni? Yup..! Penting kerana..

Professional
Blog anda akan kelihatan lebih professional. Kebanyakkan blog yang terkenal mempunyai favicon tersendiri.

Memudahkan bloggers lain untuk kenal blog anda
Contohnya seperti di blog list, lebih-lebih lagi yang mempunyai lebih dari 50 senarai blog. Akan lebih mudah untuk kenal blog anda dengan hanya melihat gambar favicon.


Tadi Reen scroll blog list Reen dan nampak satu favicon yang memang Reen kenal dan hafal sejak pertama kali pandang. Bila tengok Reen dah tau ini blog Lala Rahim. ;p

Mata kita lebih tertumpu pada gambar dari tulisan dan A picture is worth a thousand words.

Gambar Favicon Percuma!

Website Free Favicon mempunyai pelbagai jenis favicon yang diberikan secara percuma. Anda boleh pilih mana-mana gambar yang anda berkenan dan jadikan sebagai favicon anda. Lepas ni, tak ada dah favicon B oren. ;p

Cuma, lebih nampak cantik, unik, tertarik kalau buat sendiri atau upah designer. Buat sendiri sesimple macam favicon Reen pun tak apa. Yang penting, ada. 

Selamat mencuba!

33 comments:

  1. Menarik jugak favicon nie Reen . Tq kongsi , dear

    ReplyDelete
  2. Boring kan favicon oren blogger tu. Favicon butterfly mai melambangkan i'm a thyroid disease fighter. ecececehhh.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat boring. Mueheehee ;p

      Favicon Mai nampak menarik.. Makna tersirat yang hanya mengalami fhm. :)

      Delete
  3. Tq reen...
    Baru tau psal favicon semua tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wc alia.. Nanti boleh upload. Nampak blog lebih gah gitu ;)

      Delete
  4. cantik...sy punya buat yg simple2 je ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Simple pun dah memadai dari icon B oren. Hihihi

      Delete
  5. okay menarik. kita pakai simbol infinity je dari dulu smpai sekarang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi yang penting.. Ada favicon selain dari B oren..

      Delete
  6. sy dh buat sndiri yeay! hsil tunjuk ajr sis reen jgk..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..hihihi barulah blog nampak lebih gah gitu ;p

      Delete
  7. thanks for sharing..nk buat jg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rambang mata kak tengok icon yang ada dalam website tu..

      Delete
  8. Replies
    1. Boleh kak.. Pilih je mana2 icon yang berkenan dan boleh jadikan sebagai favicon :)

      Delete
  9. waaa. senang kalau macam ni. free jaa kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul lela.. Sangat senang dan free. Hanya perlu pilih design yang berkenan dan upload.. :)

      Delete
  10. Hello ! This is not spam! But just an invitation to join us on "Directory Blogspot" to make your blog in 200 Countries
    Register in comments: blog name; blog address; and country
    All entries will receive awards for your blog
    cordially
    Chris
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    +++++
    Hello! Ini bukan spam! Tetapi hanya jemputan untuk menyertai kami di "Direktori Blogspot" untuk membuat blog anda di 200 Negara
    Mendaftar dalam komen: Nama blog; alamat blog; dan negara
    Semua penyertaan akan menerima anugerah untuk blog anda
    hormatnya
    Chris
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for the invitation. I'll join later.. :)

      Delete
  11. Hello !
    Welcome to the "Directory Blogspot"
    We are pleased to accept your blog in the division: MALAYSIA
    with the number: 711
    We hope that you will know our website from you friends,
    Invite your friends by giving them the "Directory award"
    This is the only way to expand the site.
    The activity is only friendly
    Important! Remember to follow our blog. thank you
    Have a great day
    friendly
    Chris
    For other bloggers who read this text come-register
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.fr/search/label/Asia%20Malaysia____________711%20%20Members
    Imperative to follow our blog to validate your registration
    Thank you for your understanding
    ++++
    Get a special price "Directory award" for your blog! with compliments
    Best Regards
    Chris
    A pleasure to offer you a degree for your site
    http://nsm08.casimages.com/img/2015/04/22//15042212171618874513195366.png

    invite your friends to join us
    ++++++
    Hello!
    Selamat datang ke "Direktori Blogspot"
    Kami gembira untuk menerima blog anda di bahagian ini: MALAYSIA
    dengan bilangan: 711
    Kami berharap anda akan tahu laman web kami dari kamu sahabat,
    Jemput rakan-rakan anda dengan memberi mereka "Anugerah Direktori" yang
    Ini adalah satu-satunya cara untuk mengembangkan laman web ini.
    Aktiviti ini hanya mesra
    Penting! Ingat untuk mengikuti blog kami. terima kasih
    Mempunyai hari yang hebat
    mesra
    Chris
    Untuk blogger lain yang membaca teks ini datang-daftar
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.fr/search/label/Asia%20Malaysia____________711%20%20Members
    Penting untuk mengikuti blog kami untuk mengesahkan pendaftaran anda
    Terima kasih kerana memahami
    ++++
    Dapatkan harga istimewa "Anugerah Direktori" untuk blog anda! dengan pujian
    Salam
    Chris
    Keseronokan A untuk menawarkan anda satu darjah untuk laman web anda
    http://nsm08.casimages.com/img/2015/04/22//15042212171618874513195366.png

    menjemput kawan-kawan anda untuk menyertai kami

    ReplyDelete
  12. hebat reen ni ..sentiasa ada info baru...tahniah reen.irda nak buat juga
    .tp kena cari masa utk berguru dengan reen ni...;)

    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap manusia ada bakat tersendiri.. Irda pun hebat. Irda mempunyai bakat salah satunya yang Reen perasan.. Bakat dari cara Irda menaip dalam blog. Buat Reen seronok dan rasa soft je baca blog Irda..

      Kadang tu tertunggu-tunggu juga update dari Irda. Hihihi Reen suka baca blog Irda. :) itu baru bakat dari cara penyampaian dalam menaip. Belum lg dengar face to face..

      Delete
  13. kalau sy letak favicon,, dia akan ckp trlalu besr .. last2, sy giveup.. biar favicon mcm biasa.. hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu kalau buat sendiri.. Ada cara sebenarnya nak kecil kan image gambar untuk favicon..

      Search je kat google favicon genarator. Nanti akan ada satu website yang offer perkhidmatan percuma untuk resize gambar favicon supaya dapat upload dalam blog..

      Lepas dah buat, in sya Allah dah boleh upload dalam blog.

      Untuk website yang Reen kongsi kat atas, tak perlu untuk resize. Memang size yang mereka beri muat untuk upload. :)

      Delete
  14. Mrs. A baru aje guna Favicon tapi buat sendiri punya cuma tak clear sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reen tengok kat hp favicon akak gan Reen, sama je rupanya. Tak clear. Hahahahaa nanti Reen tengok kat lappy ya.

      Delete
  15. bagusnya tipss ini...boleh cuba nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Abang arz dah ada favicon.. Hihihi baru nampak umphhh dan gah ;p

      Delete
  16. baru nak Tanya pasal ni.. nasib godek2 blog reen dlu.. Alhmdulilah ketemu jua.. Thkss

    ReplyDelete