Bagaimana Caranya Untuk Menaikkan Traffic Blog?

Assalamua'laikum..

Hi..!

Sejak aktif berblogging, Reen kerap fikir bagaimana cara untuk menaikkan traffic blog? Banyak yang  Reen research, dan majoriti advice yang sama atau yang lebih kurang. Seperti..

1.   Isi kandungan yang mantop
2.   Tajuk Post Yang Menarik
3.   SEO
4.   Social Media
5.   Guna Google Analytics
6.   Pint It Button
7.   Follow, komen dan berkawan dengan bloggers
8.   Bertukar link
9.   Gambar
10. Tags
11. Blog Design dan lain-lain lagi



Sebenarnya, banyak topic yang kita boleh up. Sangat banyak.. Tapi sometimes otak ni kurang pandai untuk buat ayat, cara untuk menulis agar ia nampak lebih menarik dan tertarik?Jadi... Bagaimana?

Reen masih mencari-cari my own voice, my own style in blogging. Apa yang Reen boleh katakan, majority blog yang berjaya, yang mempunyai visitors sebulan lebih dari 50k.. Post mereka banyak tentang isu semasa dan artis.

The thing is, Reen bukan jenis seorang yang suka menjaga tepi kain artis. Reen tak minat nak ikut selok-belok tentang gosip-gosip artis lebih-lebih lagi gosip yang pelik dan negative. So... yup! Kalau post yang positif, Reen baca je. Kalau rajin nak klik. Hohohoho ;p

Sekarang ni.. Jika mereka boleh dapat visitors lebih 50k sebulan, Reen pasti Reen dan bloggers yang lain juga boleh! Tapi.. Bagaimana? Adakah Reen patut cari niche Reen tersendiri? Atau just post apa-apa info yang berguna untuk bloggers? Atau post apa-apa je perkara sekalipun?

Apa-apa je? Sudah semestinya tidak! Mmmmmm... (berfikir sambil menggosok dagu.)

26 comments:

  1. Tk pe, asal isi kita ory and tk mnyentuh sensitiviti 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih mek.. Semangat Reen bertambah ni! :D

      Delete
  2. Just be ourselves....
    Kdg2 kita nk ikut org pun xleh jugak sbb kdg2 tak kena dgn jiwa kita....
    Sebab tu la kot blog kami masih sendu...hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaaa mungkin agaknya.. Hihihi Tq yunk! :D

      Delete
  3. emmm.. *berfikir sambil menggosok dagu jgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaaa mari kita berfikir bersama. ;p

      Delete
  4. Jadi diri sendiri reen :)

    Siqah pun kaji jugak. Yang dapat traffic blog beribu raban itu biasanya cerita pasal artis dan isu semasa. Siqah pulak jenis tak suka cerita pasal mereka. Ambik tahu tapi thats it. Tak nak tulis kat blog.

    Siqah just cerita je apa nak cerita dan pelbagai topik yang siqah minat. Asalkan boleh blogging dan share sudah memadai. Kalau nak kejar traffic, rasa tak terkejar. Hee

    Keep on blogging reen! You can do it. Siqah suka baca semua post reen terutama berkaitan blogging 😍 macam-macam belajar kat sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih yunk! Terharu baca.. Really appreciate it! In sya Allah.. Kita sama keep it up!! Yeah yeah... Hihihi

      Eh. Same la kite. High five...! Reen pun tak suka tulis crita ttg artis..

      Delete
  5. irda pun suka baca kat blog ni,banyak info bermanfaat....irda pun tak tahu macam mana nak naikkan traffic,nak pasang Seo apatah lagi..nanati kalau reen nak ajar dialu-alukan sangat..heheh..tq dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reen pun suka baca blog Irda.. Siqah.. Dan bloggers lain.. Dapat belajar dari pendapat dan pandangan mereka. Setiap bloggers ada pengalaman mereka tersendiri..

      In sya Allah. Nanti kalau Irda nak Reen tolong editkan pun Reen boleh tlg. Tolong mana yang Reen tahu... Heeeeeee 😁

      Delete
  6. Buat je artikle seperti biasa.. Nnti lama2 naik ler Page view tu.. 🙂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiinnn.. In sya Allah. Usaha! Terima kasih :D

      Delete
  7. kadang2 kalau datang penyakt writer block, tulis entry pon jadi tunggang terbalik. kne kekalkan momentum. baru blog naik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaaa yup! Ada masa memang tunggang terbalik. Pastu simpan sebagai draft.. Kadang tu ada yang berjaya edit dan publish, ada juga yang sampai sekarang simpan jadi pekasam. :p

      Delete
  8. artis? baca saya minatlah, namun nak tulis takdelah...yang penting tulis je apa yang kita tahu, jangan ikut orang ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup...! Sama macam Reen. Tapi Reen teruk lagi.. Baca pun belum tentu. Kui kui kui. Bila kawan-kawan gossip ttg artis, Reen terpinga-pinga. Hahahahaa

      Delete
  9. Blog reen skrg makin cantik...biaq artikel tu ori takpa..pv tu nnti boleh naik sikit2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiiiinn.. Hihihi terima kasih awak. Masih banyak lagi kena improve.. Semoga kita semua jadi bloggers yang berjaya!

      Delete
  10. blog kak reen pon dah mantap dah ni :)

    saya budak baru nak belajar blogging. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun baru belajar.. Nasih merangkak lagi ni. Kita sama-sama belajar ya!

      Delete
  11. blogwalking satu kuasa veto jugak utk naikkan trafik blog...harap2 dpt backlinks yg tu penting!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah blogwalking.. Alhamdulillah naik sikit demi sedikit..

      Up entry yang ramai orang nak baca yang menjadi cabaran buat Reen..

      Delete
  12. Boleh jiga sekali sekla tuliskan topik yg viral... Ia merupakan cara nk naikkan trfik jugak..

    Zety ada tulis pasal cara tingkatkan trafik dlm latest post zety juga..

    Btw , i like your blog yg berwajh baru.. Lebih padat info n cantik..(lama zety x jenguk sini sbnrnya)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas info zety ttg blog Reen dan cadangan serta nasihat ttg cara utk naikkan traffic blog..

      Reen akan usahakan untuk post latest trend yg byk diviral..

      Delete