4 Rahsia Blog Anda Lebih Mudah Untuk Dibaca

Assalamua'laikum..

Hi..!

Adakah anda pernah terfikir samaada blog anda mudah untuk dibaca atau tidak? Blog yang mudah untuk dibaca adalah salah satu faktor yang penting bagi memastikan anda mempunyai pelawat yang setia agar dapat menaikkan lagi jumlah pageview anda.

4 Rahsia Blog Anda Lebih Mudah Untuk Dibaca

Adakah anda ingin tahu rahsia blog anda lebih mudah untuk dibaca?


1. Fonts

Untuk setiap blog, adalah penting hanya menggunakan maximum 2 jenis fonts. Satu untuk header ataupun tajuk dan lagi satu untuk post body. Nampak blog anda lebih professional.

Anda boleh menggunakan fonts yang kelihatan lebih fancy seperti Caligraffiti, Corsiva, Dancing Script untuk header atau tajuk.

Manakala untuk post body, anda boleh menggunakan fonts yang simple seperti Arial, Verdana dan Calibri.

Serta, gunakan juga saiz font yang mudah untuk dibaca seperti saiz 14 - 16 (terpulang pada jenis font).

2. Warna text

Fonts yang berwarna gelap amat sesuai untuk background cerah seperti warna putih begitu juga sebaliknya.

3. Perenggan Yang Pendek

Perenggan yang pendek lebih mudah untuk dibaca. Limitkan 2 atau 3 perenggan sahaja.

4. Gambar

Ini adalah salah satu kesilapan yang paling biasa bloggers lakukan dan mungkin ada yang tidak sedar akan kesilapan ini.

Anda masukkan gambar yang terlalu kecil, saiz gambar tidak sama dengan lebar post anda atau saiz gambar yang tidak konsisten.

Pada pendapat Reen, ianya kelihatan kurang kemas. Klik sini untuk mengetahui cara automatik resize gambar mengikut lebar entry blog anda.

39 comments:

  1. Good sharing Reen.. Cikla setuju dgn apa yg di atas tu...

    ReplyDelete
  2. Info menarik...isi yg ringkas tpi padat!

    ReplyDelete
  3. nice! blog sy lulus x sis?..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi nak kena bw untuk tengok.. Tapi sebenarnya terpulang juga pada bloggers untuk bentuk blog mereka..

      Delete
  4. OK, nampaknya blog saya menarik . haha ..
    Selamat Hari Raya Reen .

    Take Care ..

    ReplyDelete
  5. nice...blog irda lulus tak reen :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi kena bw.. Reen baru je balik dari kampung mertua mlm td. Sebab tu sunyi je blog ni..

      Delete
  6. tq Reen for the sharing.. kena perbaiki ni...

    ReplyDelete
  7. Nice sharing dear , tapi part nak gambar sama size tue ... Nadia dah try hari tue , tapi tak jadi pun dear =( ... Boleh mntk tunjuk ajar dear ~ =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin sebab template yang sis guna tak support code auto size. Minta maaf.. Itu je reen tahu. :(

      Delete
    2. Ye ke , Reen . Maybe lah kot kan . Nak godeh part coding2 nie yang tak tahu hihih

      Delete
  8. Blog mek xllus tang perenggan kot. Hahah. Bnyk sgt bebel.. Wrna tu dh tukar. Ok la kot mint green

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi terpulang pada bloggers sebenarnya.. Kalau nak ubah pun boleh, tak nak pun boleh. Ini cuma pendapat 20 sen Reen ;p

      Delete
  9. suka blog yg kemas dan xsarat dan mestilah mobile friendly nti snang nk bw. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi yup! Mobile friendly sangat memudahkan untuk bw.

      Delete
  10. Betul betul betul hehe..mmg suka baca yg tak terlalu panjang entry, panjang sangat mcm baca novel je haha..nice tips n tutorial :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup! Macam novel.. Hihihi sama dengan reen.

      Delete
  11. dulu gmbr saya saiz kecik.. sampaila ada yg komen xnmpk.. so, tukar kepada size lebih kurang body post..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aa dear.. Susah nak nampak dan feeling nak tengok gambar tak ada. Kalau gambar tu kecik selalunya Reen pandang sekali imbas..

      Delete
  12. wah tips berguna ni, saya memang suka baca font yang besar...yang halus mulus ni malas nak baca haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Halus mulus dan sengit benget untuk post body.. :)

      Delete
  13. Rasa bab perenggan perlu dipertingkatkan di blog siqah :) Kena pendek2 perenggan kan dear. baru senang nak baca.. tq for sharing reen :)

    Bab gambar tu, rasa untuk blog siqah tak menjadi sebab update guna apps je. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi reen pun kadang update guna hp.. Tapi sebab blog ni reen dh setting untuk auto resize gambar ikut kelebaran blog Reen.. Tak ada masaalah sangat bab ni.

      Kalau perenggan tu, Reen pun ada masa lupa juga nak jarakkan perenggan jadi jauh sikit. Hahahaa terlalu feeling menaip. ;p

      Delete
    2. Nadia pun sama hal dgn siqah jugak . Hihihi . Sbb slalu update pakai apps phone je . Maybe kena godeh lagi lah bab tue . =)

      Delete
    3. Update guna hp ni memerlukan kesabaran yang tinggi.. :D

      Delete
  14. Tang perenggan tu zety failed sket..kadang panjang kadang pendek..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panjang xpe.. Cuma jangan terlalu panjang. Pening baca.. Boleh juling biji mata. Eceh ceh.. Over ayat Reen. Heh :D

      Delete
  15. Kak reen, hihihi nak minta pandangan font apa yg sesuai dan gorgeous untuk entry blog.hehehe

    ReplyDelete