Cara Untuk Dapatkan Pelbagai Design Percuma Untuk Blog

Assalamua'laikum..

Hi..!

Reen sangat excited nak kongsi cara untuk dapatkan pelbagai design percuma untuk blog dan untuk pelbagai kegunaan lagi. Seperti wedding card, logo, watermark dan lain-lain.

Pernah terfikir ada pelbagai design yang bermain didalam fikiran awak tapi awak tak mahir dalam mengunakan Adobe Illustrator atau seangkatan dengannya?

Atau mungkin awak kering idea dan dalam pada masa yang sama awak nak cari somewhere yang offer pelbagai design dan of course free?

Cara Untuk Dapatkan Pelbagai Design Percuma Untuk Blog

Pernah dengar Freepik? Freepik adalah salah satu website yang offer free vector design. Nak tau lebih lanjut apa yang Reen maksudkan? Jom klik Freepik dan kemudian cari something yang awak nak dalam search box.

Contohnya.. Reen cari flower. Semua yang berkaitan flower akan keluar. Seriously, Freepik ni nakal sikit. Suka buat mata Reen rambang tengok design yang ada dalam web Freepik. 

Cara Untuk Dapatkan Pelbagai Design Percuma Untuk Blog

Cara Untuk Dapatkan Pelbagai Design Percuma Untuk Blog

Berpage-page design yang ada. Selain tu Reen cuba cari watercolor design dan hasilnya.......

Cara Untuk Dapatkan Pelbagai Design Percuma Untuk Blog

Awak nak cari vintage frame? Cari aje dalam search bar Freepik. Dalam gambar di atas kalau awak perasan, ada hurus S dalam petak hitam kecik. Tu maksudnya free.. Yang ada tanda macam crown, tu premium.. Kena keluar sikit duit kalau nak.

Yang free pun dah banyak sangat pilihan. Selepas download, dalam zip file ada beberapa file. Antaranya image dan adobe illustrator. Awak boleh pilih nak edit melalui image, guna Paint atau edit melalui AI.

Reen prefer AI.. Lagi mudah. Tinggal delete mana yang tak nak, kemudian tambah sikit-sikit. Then siap.

Selamat mencuba!

26 comments:

  1. ooo nice info reen.. insyallah boleh tengok2 nnti ni...

    ReplyDelete
  2. cntik la..i x bleh usik ...nnti gatal tngn berubah plak blog jap g..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaaa gatal tangan kan. sama gn i.. asyik tukar je. sabor je lah :p

      Delete
  3. Menariknyaaaa! Siqah tengah berfikir nak tukar header blog. Thank you reen for the tips :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome dear..! nanti boleh la download dan edit mengedit :p

      Delete
  4. Suka sangat Freepik. Banyak KA guna dalam design2 KA sebelum ni.

    ReplyDelete
  5. tak pernah try lagi. but wowsers! Thank you kak Reen ❤

    ReplyDelete
  6. follow blog reen juga! cantiknya designs tu semua <3

    ReplyDelete
  7. yui dah tak igt cra nak godek blog sndiri..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lama dah tinggalkan ya.. Xpe.. Leh study smula 😉

      Delete
  8. Dah gi tengok dah... ada macam2, rambang mata

    ReplyDelete
  9. wah.. bgus info ni... sgt berguna utk kami pereka design untuk cetak baju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cetak baju pun boleh juga..! Banyak idea dalam Freebik dan boleh diolah serba sedikit. ;)

      Delete
  10. Bookmark terus pagi yg ni ! Thankyou sis <3

    ReplyDelete
  11. tag kat sini

    http://miamorzafirah.blogspot.my/2016/08/saya-nak-menang-set-skinfood-bernilai.html

    ReplyDelete