Cara Untuk Auto Size Gambar Dalam Post Blogger

Assalamua'laikum..

Hi..!

Setiap kali kita post image, kita kena klik small/ normal / x-large atau orginal. Betul tak..? Dan kemudian, gambar portrait tak sama lebar macam landscape. Bila kita post, nampak kejap gambar ni lebar.. kejap tak lebar.

Jadi, hari ni Reen nak bagi tips cara untuk auto size gambar dalam blogger. Caranya sangat mudah.

Cara Untuk Auto Size Gambar Dalam Post Blogger


Pertama : Klik Template → Customize → Advanced → Add CSS → Copy dan paste code di bawah.
.post-body img {
width:100%;
height:100%;
display: block;
box-shadow: none;
border: none;
padding: 0px;
}
Kedua : Klik apply to blog.

Ketiga : Selepas apply, setiap gambar yang di post wajib click orginal size. Gambar lama pun kalau boleh edit semula ke original size. Sebab apa ya..? Sebab.. Kalau awak click saiz small/medium/ large atau x-large, gambar akan jadi kabur bila auto size kerana gambar membesar mengikut kelebaran entire blog awak.

Dan.. Gambar potrait akan auto besa sama macam gambar landscape. Rujuk gambar dibawah.

Cara Untuk Auto Size Gambar Dalam Post Blogger

Gambar ni nampak kecik sebab nak bagi nampak jelas gambaran potrait dan landscape yang Reen maksudkan.

Harap tips ni dapat membantu bloggers. :)

24 comments:

  1. Terima kasih atas perkongsian tips yang bermanfaat at

    ReplyDelete
  2. Oh begitu ke? awat tk bagitau awal2 hihihihi :P

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing.
    Nanti Mrs. A nak buatlah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah baca review Safirul Amar?
      SEO Reen not bad 89% katanya

      Delete
  4. nice tips..klo tau lg awl bleh apply.lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha Reen pun baru seminggu tahu. :p

      Delete
  5. Nice tips reen..

    Cuma siqah update pakai phone. Boleh jadi ke kalau buat tutorial reen bagi ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh.. Sebab blog siqah ade responsive. :) Reen punya jadi.

      Delete
  6. wahh tips menarik..tapi irda ni jenis buta it..takut edit2 terus hilang semua..hahaha

    ReplyDelete
  7. Ohhh...baru tahuuuu~ nice nice boleh try tapi kena buat dkt laptop hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi kalau kat hp risau xmenjadi dan ssh nk tgk jadi ke x..

      Delete
    2. reen~~~ nadia buat kenapa tak jadi ='( ..help help hihihi

      Delete