Cara Paling Simple Untuk Blog Nampak Menarik

Assalamua'laikum..

Hi..!

Tips yang Reen akan kongsikan ni sangat simple dan mudah! Jom ikuti cara paling simple untuk blog nampak menarik.


Tidak dinafikan lagi, kemahiran menulis sememangnya memainkan peranan yang penting. Tetapi, gambar didalam blog awak juga tidak terkecuali.

Ya...! Betul. Gambar juga memainkan peranan yang penting untuk blog awak nampak lebih manarik. Apakah yang Reen sedang cuba maksudkan? Jom lihat perbezaan gambar di bawah.


Ini adalah gambar bersize kecil. Sekali tengok pun nampak tak manarik..


Ini pula gambar kedua bersize sederhana. Menarik juga.. Tapi, tidak cukup menarik untuk stop and lihat!


Ini adalah size besar dan lihat perbezaan antara ketiga-tiga gambar. Sudah tentu gambar ketiga ni lebih menyerlah dan menarik untuk dilihat. 

Selain dari gambar yang menarik, size gambar juga sememangnya salah satu faktor penting untuk blog nampak lebih menarik dan tertarik. :D

38 comments:

  1. nice tips.. selalunya saya guna x-large untuk gambar. dan file tu dah siap compress sizenye sebelum upload bg tujuan cpt sikit load gambar tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebelum ni,Reen pun gne x-large.. Cuma skrg Reen buat auto resize..

      Kalau guna x-large.. Gambar potrait dan lanskap tak lebar.. Bila guna auto resize, dua2 sama lebar..

      Reen ni memang.. Mengadew dan details sikit. Hihihi

      Delete
  2. sy ckp pening kepala kalu blogger letak pic kecik2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi sama. Selalunya Reen pandang sekali imbas je.. Nk fefiling pun xpuas.

      Delete
  3. I literally love to post the large size. Idk hahaha

    ReplyDelete
  4. Setuju dengan tips ini.. Bila artikel tu ada gambar, terus jadi mengancam dan menarik untuk dibaca..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak sha.. Walaupun hanya ada satu gambar hihihi

      Delete
  5. nice shring..sy suke letak yg besr ikut mood..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. As long size gambar tak small, in sya Allah ok. Depends pada mata yang melihat.. 😉

      Delete
  6. Hi reen,

    I sebenarnya prefer size sederhana. Tak terlalu besar dan tak terlalu kecil. sebab biasanya gambar boleh di klik. Kalau size gambar besar-besar biasanya akan buat kita scroll lebih panjang untuk sampai ke penghujung entry. I kalau boleh scroll pun tak nak untuk tiap entry. hahihi..

    take care.
    xoxo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Zhi..

      Reen pula jenis xrajin nak klik bg besar. Hihihi

      Kite geng, sama2 kurang rajin hahahahaaaa 😘😘

      Take care too dear. 😉

      Delete
  7. saya prefer saiz beso. hehehe. nice reen. keep it up. :D

    ReplyDelete
  8. Dari dulu sampai sekarang memang setiap entri kena letak gambar. Itu daya penarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. walaupun hanya satu gambar. :)

      Delete
  9. heheh, suka jugak letak pic gedabak gedabak...puas sikit nk tengok

    ReplyDelete
  10. Eh! kita sama la suka letak gambar kans....

    Mrs.A pun suka letak gambar besar biasanya size dah compress duly guna photo scape pastu kat post choose original.

    Tapi template baru ni over gedabak ler... auto resize tu macamana Reen buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti Reen akan buat tutorials untuk auto size. Tunggu... ;p Memang mudah sangat sangat teramat sgt.. Hihihi

      Delete
  11. setuju dengan tips ini...tapi awas jika gambar terlalu besar size boleh melambatkan loading blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reen ada jumpa satu web ni.. Dimana, berat gambar berkurang.. Tapi pixel yang sama.

      Delete
  12. true! gambar biasanya mmg akan menarik perhatian.. aina biasa guna Large size =) ok lps ni blh try auto resize =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti Reen akan buat tuto untuk auto size. Nantikan post baru ya :)

      Delete
  13. Saya pun suka guna gambar penuh kat blog.. nak tengok pon sedap. :)

    ReplyDelete
  14. Good tips Mama Reen..

    LZ suka baca blog dengan font besar, gambar pun jelas.. Takde lah pening kepala bila baca post.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. ada yang suggest font 14.. ada yang size 16. Terpulang pada font yang digunakan. :D

      Terima kasih sis ♥

      Delete
  15. saye pun biasa mmg suka guna yg size besar. sedap kat mata sendiri benarnya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhahahaaa ok yang ni kite geng juga. :p

      Delete
  16. hai reen.. yusrina in da house.. entry terbaru bersama diva Ziana Zain.. jom ke blog yusrina sekarang awak..

    ReplyDelete
  17. Siqah update blog guna phone, app blogtouch pro. So siqah tak tahu gambar kat blog siqah saiz apa. Huhu.

    Betul. Gambar penarik setiap blog post =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau guna hp.. as long gambar nampak besar lbih kurang lebar saiz hp pun dah ok tu. ;p

      Delete
  18. Mmg betul ... Gambar mmg memainkan peranan penting jugak... Tapi if update guna phone size gmbr a bit susah skit nak tukar kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaa bila update guna phone, memerlukan kesabaran yang tinggi. Fuh..! ;p

      Delete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete