Cbox Problem? Tak Nampak Cbox? 3 Langkah Mudah Untuk Betulkan

Assalamua'laikum & Salam Ramadan..

Hi awak..!

Minggu lepas Reen mempunyai masalah pada Cbox Reen. Tiba-tiba je Cbox ni buat hal. Sebenarnya salah sendiri. Sebab belek setting ikut suka hati. Hahahaaa


Reen pun fikir dan cari apa masaalahnya dan dimana puncanya? Terima kasih pada Spenda Lusuh sebab bantu Reen. Barulah Reen dapat cari punca kenapa Cbox Reen problem. 

Mungkin awak kat luar sana ada mengalami kejadian yang sama. Boleh cuba cara ni untuk betulkan semula.

Langkah Pertama

View blog awak dulu. Tengok nama blog awak ada http atau tidak (refer gambar bawah). Selalunya masalah ni disebabkan ada http

Cbox Problem? Tak Nampak Cbox? 3 Langkah Mudah Untuk Betulkan


Langkah Kedua

Kalau ada http, pastikan buang. Caranya, click Setting - Basic - HTTPS - tukar ke no. (Kalau setting ni memang dah set no, berkemungkinan besar awak bagi link blog awak kat cbox blogger lain depannya ada http). Apa jua langkah, hanya pastikan tak ada http.

Cbox Problem? Tak Nampak Cbox? 3 Langkah Mudah Untuk Betulkan

Langkah Ketiga

Lepas dah tukar, view blog lagi sekali. Hasilnya akan jadi seperti gambar di bawah. http dah tak ada dan boleh tengok cbox. 

Cbox Problem? Tak Nampak Cbox? 3 Langkah Mudah Untuk Betulkan

7 comments:

  1. Aah Ain pun ada masalah yg sama! Thankyou sis membantu sgt

    ReplyDelete
  2. huhu dah lama tak guna cbox ni..

    Blogwalking Sini, jom baca artikle tutorial ini

    Cara Betul Untuk Memasang HTTPS di blog article...

    ReplyDelete
  3. dulu penah jd skali cbox x berfungsi

    ReplyDelete
  4. dah lama tak guna chat box ni..banyak spam.. nway tq singgah baca blog azstory311

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup banyak.. Tapi mudah untuk pengunjung cak-cak tegur kite. Hehee

      Delete